Δήλωση αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Απ. Σουρλαντζή για το θέμα των καμένων κάδων στη Λάρισα

Φώτο αρχείου

Κάθε χειμώνα το φαινόμενο των καμένων κάδων εμφανίζεται στην πόλη μας. Τις τελευταίες μάλιστα τρεις μέρες, από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη, παρατηρήθηκαν νέα δυσάρεστα συμβάντα που αφορούσαν πέντε καμένους κάδους και συγκεκριμένα τρεις κάδους αποκομιδής και δυο κάδους γενικής ανακύκλωσης.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το θλιβερό αυτό γεγονός είναι αποτέλεσμα αμελούς συμπεριφοράς ορισμένων συμπολιτών μας ή αν είναι φαινόμενο κακόβουλης ενέργειας εμπρησμού. Για το τελευταίο βέβαια θα αποφανθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες
μετά την έρευνα που ήδη διεξάγεται.

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι συμπολίτες μας συνηθίζουν κατά έναν απαράδεκτο τρόπο να απορρίπτουν στους κάδους μισοσβησμένες στάχτες και κάρβουνα από τζάκια και ξυλόσομπες. Η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης τονίζει ότι οι στάχτες πρέπει να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία. Να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες και μετά να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων μέσα σε πλαστικές σακούλες μόνον όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχουν σβήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας μας ξοδεύτηκαν από το Δήμο 17.600 ευρώ για αντικατάσταση ογδόντα (80) κάδων που κάηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μόνον χρόνου. Αυτά είναι χρήματα που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι οι συμπολίτες δια μέσου των δημοτικών τελών.

Κάνουμε έκκληση στους πολίτες αφενός να είναι πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των υπολειμμάτων καύσης, αφετέρου σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους καπνός ή φλόγες σε κάδο να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική για να προληφθεί ενδεχόμενη εξάπλωση της φωτιάς. Και σε περιπτώσεις μάλιστα ύποπτων κινήσεων κοντά στους κάδους, να ειδοποιούν αμέσως την Ελληνική Αστυνομία. Εδώ αξίζει να τονιστεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η εφαρμογή των νόμων που αφορούν στη δημόσια υγεία και ασφάλεια επιτηρείται από όλους τους πολίτες.

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας ότι οι κάδοι είναι περιουσία του Δήμου, περιουσία δηλαδή όλων μας και όταν καταστρέφονται ή καίγονται, πέρα από το οικονομικό κόστος απειλούνται και ιδιοκτησίες συμπολιτών μας, παρακείμενες οικίες και οχήματα. Ταυτόχρονα όμως απειλείται και το Περιβάλλον, ο αέρας που αναπνέουμε, καθόσον οι καιόμενοι κάδοι και τα απορρίμματα ή τα ανακυκλώσιμα υλικά που περιέχονται σ’ αυτούς εκλύουν στην ατμόσφαιρα της πόλης τοξικές και δύσοσμες ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι οι παραπάνω ενέργειες, είτε προέρχονται από αμέλεια είτε από δόλο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων (άρθρα 10.3 και 25.4) αποτελούν παραβάσεις, οι οποίες, επισύρουν μαζί με το κόστος αντικατάστασης των κάδων και ιδιαίτερα βαριά πρόστιμα. Ταυτόχρονα μάλιστα ασκείται αυτεπάγγελτα και ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων.

Απόστολος Σουρλαντζής

Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος