Δήμος Λαρισαίων: «Τρέχει» έργα 30 εκ. ευρώ έως το 2021

Τον Σεπτέμβριο η δεύτερη φάση του έργου στο Μπεζεστένι- Την ίδια περίοδο παραδίδεται ο Παιδικός Σταθμός της Ανθούπολης- Στα τέλη της θητείας έτοιμο το Προσκήνιο Πολιτισμού

 
Του Πάνου Γαρουφαλιά

Ο κορωνοϊός και το lock down δεν επηρέασε μόνο την ζωή μας, αλλά και τα έργα που είχε ξεκινήσει και υλοποιούσε ο δήμος Λαρισαίων. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό το νεκρό δίμηνο ήταν λογικό κάποια έργα που ήταν να εκκινήσουν να μεταφερθούν παραπίσω. Όμως από τον Ιούνιο στην ουσία αναμένεται μια νέα επανεκκίνηση από το Δήμο με παρεμβάσεις που αφορούν το ΣΒΑΚ και άλλα έργα ώστε να κερδηθεί ο όποιος χρόνος χάθηκε όλη αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με το αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Σούλτη ο Δήμος Λαρισαίων θα υλοποιήσει έργα προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ έως και το τέλος του 2021. Μιλάμε για την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ στο κέντρο της πόλης, τα έργα του Αγίου Κων/νου, τις εργασίες στο Μπεζεστένι, τη δημιουργία του ρολογιού, την ανάπλαση στο Αισθητικό Άλσος και πολλά άλλα.

  • Έτοιμα τα έργα του ΣΒΑΚ στο κέντρο έως το φθινόπωρο – Δημιουργείται ο κεντρικός δακτύλιος ποδηλατοδρόμων – Έρχεται διαγωνισμός Ιδεών για τις παραβάσεις στον Πηνειό εντός του 2021

Έργα που τρέχουν και ολοκληρώνονται

Αυτή την περίοδο ο Δήμος Λαρισαίων ολοκληρώνει μια σειρά παρεμβάσεων τις οποίες και έτρεξε το προηγούμενο διάστημα. Ολοκληρώνεται άμεσα η νέα πλατεία Πρωτομαγιάς, η οποία είναι μια σημαντική πλατεία της Λάρισας. Ο Δήμος για το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις του έργου που έχει ενταχθεί στο «Πράσινο ταμείο». Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν στο χώρο που βρίσκονται τα καταστήματα και το έργο ολοκληρώνεται και παραδίδεται μέσα στο φθινόπωρο.

Συνεχίζονται απρόσκοπτα τα έργα στο Άγιο Κωνσταντίνο, μια παρέμβαση που δεν επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό και συνεχίζουν οι εργασίες που έχουν προγραμματιστεί.

Ένα από τα εμβληματικά έργα στη Λάρισα, εργασίες στο Μπεζεστένι έχουν ξεκινήσει. Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με γοργούς ρυθμούς. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων Γιώργος Σούλτης υπέγραψε τα τεύχη δημοπράτησης πριν από μερικές ημέρες ώστε το Σεπτέμβριο να προκηρυχτεί η δεύτερη φάση του έργου.

Ο παιδικός σταθμός της Ανθούπολης ένα έργο προϋπολογισμού 1.907.424,00 € παραδίδεται το ερχόμενο Σεπτέμβριο όμως είναι ερωτηματικό αν θα λειτουργήσει άμεσα καθώς χρειάζεται να προστεθεί ο εξοπλισμός. Παράλληλα το Πολιτιστικό Κέντρο στην οδό Γαριτσίου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ βρίσκεται στο στάδιο της παράδοσής του.

Αναφορικά με το Προσκήνιο Πολιτισμού ολοκληρώνονται οι εργασίες ύψους 3 εκ. ευρώ και αναμένεται να υπογραφεί και η επόμενη φάση με στόχο οι εργασίες να συνεχιστούν και να έχει ολοκληρωθεί το έργο με το τέλος της δημοτικής θητείας.

Παράλληλα οι παρεμβάσεις στην Τάφρο της Νέας Σμύρνης συνεχίζονται και μελετάται η κατασκευή της πεζογέφυρας η οποία θα εξελιχθεί το 2021.

Το έργο με τις μπάρες στους πεζοδρόμους καθυστέρησε, αλλά ο Δήμος είναι σε στάδιο δοκιμής και παραλαβής της πρώτης φάσης.

Ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ το έργο αντικατάστασης λαμπτήρων led και αναμένεται να τρέξει και το υπόλοιπο.

Τα έργα που είναι στην εκκίνηση ή αναμένεται να εκκινήσουν

Αυτό το χρονικό διάστημα ξεκινούν και σημαντικές παρεμβάσεις σε δρόμους του κέντρου της πόλης ώστε σε μεγάλο βαθμό οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας να έχουν ολοκληρωθεί έως και τα τέλη του φθινοπώρου δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στους Λαρισαίους να χρησιμοποιήσουν το κεντρικό δακτύλιο των ποδηλατοδρόμων που θα έχει δημιουργηθεί.

Έτσι ξεκινούν οι παρεμβάσεις στη Λάμπρου Κατσώνη, την Κολοκοτρώνη, την Κοραή, την Νικοτσάρα. Εκεί όπως έγινε και στα άλλα έργα του ΣΒΑΚ, η ΔΕΥΑΛ ξεκίνησε την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης πριν ξεκινήσουν τα καθ’ αυτού έργα. Αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου να μπει ο εργολάβος για να ξεκινήσουν τα έργα του ΣΒΑΚ σε αυτές τις οδούς.

Επίσης ξεκινά και η μετατροπή της οδού Ιουστινιανού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από την οδό Παναγούλη, όπου έχει ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις της οι ΔΕΥΑΛ. Πιθανότατα η εκκίνηση του έργου να γίνει στις αρχές Ιουλίου. Στις οδούς Ηλιοδώρου και Ρούσβελτ τελειώνει το έργο της ΔΕΥΑΛ με σκοπό οι εργασίες του Δήμου Λαρισαίων να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο.

Παράλληλα έρχεται και η εκκίνηση του έργου από στην Νικηταρά, η οποία θα γίνει ένα εντυπωσιακός δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Το έργο που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο» είναι έτοιμο για προκήρυξη ώστε να το δούμε να εξελίσσεται μέσα στο 2021 το οποίο και θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Στο Leader είναι ενταγμένα για το Δήμο Λαρισαίων δύο έργα. Τα ένα αφορά παρεμβάσεις σε παιδικές χαρές σε τρία χωριά της Λάρισας. Παράλληλα η δεύτερη παρέμβαση είναι η δημιουργία μονοπατιού στον Πηνειό στο ύψος της Τερψιθέας. Με μια νέα παρέμβαση αυτό το έργο θα ενωθεί με τις περιπατητικές διαδρομές του Πηνειού εντός της πόλης.

Το ρολόι της πόλης αναμένεται να δημιουργηθεί στο λόφο του Φρουρίου όπως είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Λαρισαίων. Η διακήρυξη αναμένεται έως και τα τέλη Ιουνίου ώστε το φθινόπωρο να εκκινήσει ο διαγωνισμός προσχεδίων. Εκεί οι μελετητές θα προτείνουν το χώρο που πιστεύουν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί αλλά θα καταθέσουν και τα σχέδια με βάση τις προδιαγραφές του Δήμου.

Δρομολογείται όπως έγραψε η larissanet και η παρέμβαση στο Αισθητικό Άλσος. Έως τα μέσα Ιουλίου θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι τελικές προτάσεις. Αναμένεται στο έργο να υπάρχει η εμπλοκή ιδιωτών για τις δράσεις και το αναψυκτήριο. Μέσα στις δράσεις εξετάζεται η δημιουργία θερινού σινεμά καθώς και η διασύνδεση του Άλσους με την κοίτη του Πηνειού.

«Τρέχουν» οι μελέτες για νέα έργα

Αναμένεται από τα BAA να προκηρυχθούν οι εργασίες στο Γενί Τζαμί αλλά και η δημιουργία του χώρου για το παιδιά με σύνδρομο down. Παράλληλα ολοκληρώνεται η μελέτη της Αιόλου η οποία θα συνδέσει με αξονικό ποδηλατόδρομο την Ν. Σμύρνη με το κέντρο. Για τους αξονικούς ποδηλατόδρομους ο Δήμος προχωρά σε μελέτη εφαρμογής. Τέτοιος ποδηλατόδρομος εκτός της Ν. Σμύρνης θα είναι και αυτός που θα συνδέει το κέντρο με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας) και το Διαχρονικό Μουσείο. Επίσης οι υπηρεσίες μελετούν τους τρεις κυκλικούς κόμβους τους δύο εξ’ αυτών στην Θεοφράστου και έναν στην Σαρίμβεη. Μέσα στο 2021 έρχονται οι παρεμβάσεις σε Βόλου και Ηρώων Πολυτεχνείου καθώς και οι διαγωνισμοί ιδεών για την αξιοποίηση του Πηνειού.

Σούλτης: Με τα νέα έργα βελτιώνουμε την καθημερινότητα των Λαρισαίων

Μιλώντας για όλες αυτές τις παρεμβάσεις ο αντιδήμαρχος Eπιχειρησιακού Σχεδιασμού και Τεχνικών Έργων Γιώργος Σούλτης σημειώνει ότι «επί της ουσίας έως και τα τέλη του 2021 θα εξελιχθούν στην πόλη έργα προϋπολογισμού πάνω από 30 εκ. ευρώ, τα οποία και θα αλλάξουν την εικόνα της. Υλοποιούμε παρεμβάσεις για την Λάρισα της επόμενης 20ετίας μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία. Έχουμε σκοπό να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των Λαρισαίων δίνοντάς την λύσεις σε μια νέα κινητικότητα. Παράλληλα υλοποιούμε έργα όπως αναπλάσεις και παρεμβάσεις για την ασφάλεια των μετακινήσεων.»

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET