Εσείς γνωρίζατε ότι μπορείτε να στείλετε και SMS στο 100;

Εκτός από την τηλεφωνική κλήση στον αριθμό 100 για άμεση επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία, μπορείτε επίσης να στείλετε και δωρεάν μήνυμα SMS στο ίδιο αριθμό, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το πρόγραμμα αναφοράς καταγγελιών στην Άμεση Δράση μέσω SΜS ξεκίνησε στα τέλη του 2003 και έγινε ευρέως γνωστό την επόμενη χρονιά που διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

 
Την στιγμή που ο πολίτης στείλει το γραπτό μήνυμα, αμέσως ανοίγει μία «καρτέλα συμβάντος». Το συμβάν καταχωρίζεται και δίνεται εντολή στο πλησιέστερο περιπολικό να μεταβεί στο σημείο που έχει αναφερθεί για να ελέγξει τι έχει συμβεί. Το περιεχόμενο του γραπτού μηνύματος εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης. Σε περίπτωση που ο χειριστής του υπολογιστή χρειάζεται κάποια διευκρίνιση στέλνει στον πολίτη που έστειλε το SΜS γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους επίδοξους φαρσέρ, οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου που στέλνει το μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή και έτσι είναι εύκολος ο εντοπισμός του.

Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης

Οι παρακάτω τριψήφιοι και τετραψήφιοι αριθμοί αντιστοιχούν σε τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και στις οποίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες, παράπονα και καταγγελίες:
100: Τηλεφωνική επικοινωνία για άμεση αστυνομική επέμβαση σε κάθε νομό της χώρας. Κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση Δράση στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στο 100.
109: Τηλεφωνική επικοινωνία με τις Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, για καταγγελίες σχετικές με ναρκωτικά.
1156: Παροχή πληροφοριών για εξαφανισθέντες ανήλικους.
11188: Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
1571: Τηλεφωνική επικοινωνία στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες.
10414 και 1014: Επικοινωνία με την Δ.Α.Ε.Ε.Β. (Αντιτρομοκρατική) για παροχή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας. Διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο της επικοινωνίας, καθώς και η ανωνυμία του ατόμου που τηλεφωνεί (δεν είναι δυνατή η αναγνώριση κλήσης).
1033: Δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλες τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και δυνατότητα σύνδεσης με το Τηλεφωνικό Κέντρο (100) όλων των Νομών της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθύνεστε και στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Πηγή: newsit.gr