Εσύ ξέρεις γιατί η Λάρισα λέγεται… Λάρισα;

Δείτε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

 
Άμα ταξιδέψεις προς τον Κάμπο, η Λάρισα είναι σαφέστατα ο προορισμός σου. Η μητρόπολη της Θεσσαλίας έχει πολλούς λόγους για να την επισκεφτείς και πιο kάτω σου δίνουμε παραπάνω πληροφορίες για το όνομά της:

Το όνομά της αποτελεί ετυμολογικό γρίφο για τους μελετητές.

Η λέξη Λάρισα χρησιμοποιούταν από τους Πελασγούς για να περιγράψει λίθινη ακρόπολη ή οχυρό –Λάρισα λεγόταν και η Ακρόπολη του Άργους.

Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί στην πόλη ίχνη που να ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή…έχει οδηγήσει τους ιστορικούς να θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από αλλού.

Κατά τη μυθολογική εκδοχή, πάντως, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και…μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.

Όπως και να έχει, οι εκδοχές για το όνομά της Λάρισας είναι αυτές οι δύο.

Πηγή: ratpack.gr

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ wikipedia

Το όνομα της Λάρισας είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη, το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Άργους. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον ήρωα Λάρισο, γιο του Πελασγού.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, η νύμφη Λάρισα παίζοντας με τη μπάλα της δίπλα στον Πηνειό γλίστρησε και πνίγηκε στα νερά του και από αυτή πήρε το όνομα της η πόλη. Η Λάρισα, κατά τη μυθολογία, ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ήταν κόρη του Πελασγού.

Μακριά από τους θρύλους και τις παραδόσεις για την όμορφη νύμφη οι ειδικοί στην προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν την ονομασία της πόλης θεωρούν ότι αυτή προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ’ευφημισμό, μιας και ο χαμηλός γήλοφoς του Φρουρίου με τίποτα δεν ταιριάζει στη σημασία της λέξης Λάρισα, δηλαδή αυτής της λίθινης ακρόπολης ή οχυρού.