«Γαλλική Ριβιέρα» τα παράλια Λάρισας με τη νέα ανάπλαση (φώτο)

Σε τροχιά δημοπράτησης το έργο προϋπολογισμού 3.3 εκατ. ευρώ – Έρχονται οι πρώτες παρεμβάσεις…

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πλώρη για την πλήρη ανάπλαση των παραλίων του ν. Λάρισας φαίνεται πως έχουν βάλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Αγιάς, καθώς έρχεται η υλοποίηση της μελέτης ύψους 3,3 εκ. ευρώ που θα αλλάξει την όψη όλου του παραλιακού δρόμου, σε Αγιόκαμπο, Κάτω Σωτηρίτσα και Βελίκα.

 
Η παρέμβαση αφορά σε κατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος δρόμου μήκους 12 χλμ., αλλά μέσα σε αυτή την μελέτη που θα ξεκινήσει άμεσα αναμένεται να ενταχθεί και τμήμα του Αρχιτεκτονικού Σχεδίου για την ανάπλαση της περιοχής που έχει εκπονήσει ο Δήμος Αγιάς και βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης και της διαβούλευσης με τους φορείς. Μακέτες από αυτή την μελέτη σας παρουσιάζει σήμερα η larissanet.

Όπως μπορείτε να δείτε σύμφωνα με τα σχέδια του μελετητή η ανάπλαση που προτείνεται είναι αρκετά εντυπωσιακή και δημιουργεί μια εντελώς νέα και σύγχρονη αισθητική για τα παράλια της Λάρισας δίνοντας πολλούς πόντους για την τουριστική ανάπτυξή τους. Κοιτάζοντας κανείς τα πρώτα σχέδια μπορεί να διακρίνει ότι στην ανάπλαση υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, χώροι για να μπορεί κανείς να περπατήσει αλλά και αρκετά σημεία πρασίνου που συμπληρώνουν την εντυπωσιακή εικόνα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της larissanet εκτός της μελέτης των 3,3 εκ. που θα «τρέξει» άμεσα, αναμένεται και άλλη μία ύψους 1,2 εκ. για την ολοκλήρωση του έργου, που μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης. Ωστόσο κάποια δείγματα αυτής της ανάπλασης δεν αποκλείεται να τα δούμε σχετικά άμεσα.

Η larissanet το προηγούμενο διάστημα σας είχε παρουσιάσει τις γέφυρες και τις πεζογέφυρες που πλέον θα «κουμπώσουν» με την υπόλοιπη εντυπωσιακή ανάπλαση, η οποία αυτή την στιγμή είναι στο στάδιο της προμελέτης. Και αυτές εντάσσονται μέσα στη μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 3,3 εκ ευρώ. Έτσι μπορεί κανείς να φανταστεί την παραλιακή γραμμή πως θα είναι σε ένα βάθος χρόνου με αυτές τις παρεμβάσεις δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες να κάνει κανείς ποδήλατο ή να περπατήσει απολαμβάνοντας το φυσικό κάλλος, διασχίζοντας όλη την παραλία χρησιμοποιώντας παράλληλα τις νέες πεζογέφυρες στα επικίνδυνα σημεία. Επίσης η κατασκευή των γεφυρών θα συμβάλει στην ασφαλή διέλευση των οχημάτων από τα ρέματα.

Που θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις γέφυρες

Οι  βασικές  επεμβάσεις που  προβλέπει το έργο είναι η κατασκευή τριών τεχνικών  γεφύρωσης των ρεμάτων:

  • Ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο
  • Ρέμα Ηλεκτρολόγων στην  Βελίκα
  • Ρέμα Πλατάνια στην Βελίκα

Με  την  κατασκευή των τεχνικών θα αποκατασταθεί η απρόσκοπτη κυκλοφορία επί του οδικού δικτύου καθώς αυτή σήμερα εξυπηρετείται από ιρλανδικές διαβάσεις, η βατότητα των οποίων διακόπτεται ακόμα και σε μικρές βροχοπτώσεις.

Τα υπό κατασκευή τεχνικά (γέφυρες)

Η larissanet παρουσιάζει την μορφή που θα έχουν οι γέφυρες στη θέση Πλατάνια και στο ρέμα Ηλεκτρολόγων. Θα διαφέρουν απλώς στις διαστάσεις.

Έτσι θα είναι η γέφυρα – η μεγαλύτερη από τις τρεις- που θα κατασκευαστεί στο ρέμα Πουρί στον Αγιόκαμπο

Η πρώτη και μεγαλύτερη γέφυρα στο ρέμα Πουρί

Το  ρέμα Πουρί  αποτελεί το όριο μεταξύ των δύο παραλιακών οικισμών Αγιοκάμπου και Κάτω Σωτηρίτσας.  Η γέφυρα θα κατασκευαστεί επί υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου  κλάδου  που συνδέει την Κάτω Σωτηρίτσα με την επαρχιακή οδό Λάρισας – Αγιοκάμπου  που αποτελεί  την  κύρια πρόσβαση του οικισμού από την κατεύθυνση της Λάρισας.

Θα γεφυρωθεί άνοιγμα 48 μέτρων περίπου. Θα γίνει κατασκευή τεχνικού έργου δύο ίσων ανοιγμάτων 24,45 μ. έκαστο, με ένα μεσόβαθρο και προκατασκευασμένες προεντεταμένες δοκούς, επί των οποίων θα σκυροδετηθεί  η πλάκα καταστρώματος. Το πλάτος της γέφυρας ανέρχεται σε 11.50 μ.  και αφορά 8,00 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,75 μ. έκαστο). Η γέφυρα στο Πουρί θα είναι η μεγάλη από τις τρεις που θα κατασκευαστούν. 

Αυτή την μορφή θα έχουν οι γέφυρες στη θέση Πλατάνια και στο ρέμα Ηλεκτρολόγων. Θα διαφέρουν απλώς στις διαστάσεις

Η παρέμβαση στο ρέμα  Πλατάνια

Το ρέμα Βελίκας τέμνει εγκάρσια τον οικισμό της Βελίκας, ενώ στις θέσεις διασταύρωσης του ρέματος με τους δύο οδικούς άξονες είναι διαμορφωμένες ιρλανδικές διαβάσεις. Μιλάμε για το σημείο στην Βελίκα, εκεί που είναι το ρέμα μετά στην μεγάλη δημοτική έκταση όπου υπάρχει παιδική χαρά χώρος αναψυχής, το ΚΕΠ, αλλά και θερινό αμφιθέατρο.

Το έργο θα γεφυρώσει άνοιγμα 10,30 μέτρων, με φορέα μορφής κιβωτίου. Το πλάτος θα είναι 9.50 μ. και αφορά 7,00 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,25 μ. έκαστο). 

Όμοια με τα Πλατάνια η γέφυρα στο ρέμα Ηλεκτρολόγων

Αυτή την μορφή θα έχουν οι 4 πεζογέφυρες για πεζούς και ποδήλατα κατά μήκος του παραλιακού άξονα.

Ομοίως το ρέμα Πλατάνια τέμνει εγκάρσια τον οικισμό της Βελίκας προκαλώντας τα ίδια προβλήματα με το ρέμα Ηλεκτρολόγων. Μιλάμε για το ρέμα που βρίσκεται κοντά στα καταστήματα εστίασης της περιοχής που είναι ουσιαστικά και το κεντρικό τμήμα του οικισμού.  Για τους ίδιους δε λόγους προτείνεται η κατασκευή της γέφυρας στην συγκεκριμένη θέση που θα είναι ίδιας φιλοσοφίας τεχνικά με αυτή στα Πλατάνια.  Θα γεφυρωθεί άνοιγμα 14,30 μέτρων, επίσης  με φορέα μορφής κιβωτίου. Το πλάτος θα είναι 11.00 μ.  και αφορά 8,00 μέτρα οδόστρωμα συν τα πεζοδρόμια εκατέρωθεν (1,50 μ. έκαστο).

Εντυπωσιάζουν οι τοξωτές πεζογέφυρες για πεζούς και ποδήλατα

Για να είναι δυνατή η  διέλευση πεζών και ποδηλάτων στις θέσεις των ιρλανδικών διαβάσεων προβλέπεται η κατασκευή συνολικά τεσσάρων πεζογεφυρών. Κατά μήκος των παραλίων. Έτσι θα κατασκευαστεί μία πεζογέφυρα ανοίγματος 36,0 μ. στο ρέμα Ηλεκτρολόγων και τρεις πεζογέφυρες ανοίγματος 24,0 μ στα ρέματα Πλατάνια (Βελίκα), Δελήκουστα και Μαριάς (Κ. Σωτηρίτσα). Οι πεζογέφυρες θα είναι τοξωτές με πλάτος καταστρώματος 2,60 μ.

Κ. Αγοραστός: Αλλάζουμε την αρχιτεκτονική και την όψη των παραλίων

Για το έργο που είναι προ των πυλών μίλησε στην larissanet o Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε τροχιά δημοπράτησης για το έργο της ανάπλασης της παραλίας με προϋπολογισμό 3,3 εκ. ευρώ. θα αντιμετωπίσουμε την ασφαλτόστρωση του δρόμου, θα κάνουμε πεζοδρόμια αλλά θα αφήσουμε και αναμονές για να κουμπώσει με το σχέδιο ανάπλασης που είναι σε στάδιο προμελέτης και εκπονεί ο Δήμος Αγιάς. Αν σε αυτό το έργο χωρέσουν και κάποιες εργασίες για την ανάπλαση είναι φυσικό να τις εντάξουμε. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η μελάτη της ανάπλασης μαζί με το Δήμο Αγιάς θα προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση που είναι η οριστική ανάπλαση. Ο σκοπός είναι να αλλάξει η εικόνα η οποία θα είναι πιο φιλική, μια εικόνα που θα προσελκύει. Αλλάζουμε την αρχιτεκτονική και την όψη των παραλίων. Βέβαια αυτή η εικόνα βοηθά και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής», αναφέρει.

Την ίδια ώρα η Περιφέρεια συμπληρωματικά στα παραπάνω έχει «τρέξει» έργα ύδρευσης στην περιοχή, υλοποιεί ήδη έργα αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμό ρεμάτων βοηθά τα παράλια να αλλάξουν συνολικά την εικόνα τους. Μάλιστα από την Πολιτική Προστασία έχει εκπονηθεί και σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης βοηθώντας στην ασφάλεια επισκεπτών και παραθεριστών.

Αντ. Γκουντάρας: Νέα εικόνα αποκτούν τα παράλια

Για το έργο ανάπλασης των παραλίων της Λάρισας μίλησε στην larissanet και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας«Πρόκειται για την ανάπλαση του παραλιακού κομματιού του Αγιοκάμπου, της Κ. Σωτηρίστας, της Βελίκας και ενός τμήματος του Στομίου. Έχουμε πάρει σε πρώτη φάση μια πρόταση από Αρχιτέκτονα – μελετητή, η οποία της επόμενες θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς. Αυτή θα δουλευτεί ανά κομμάτι ανάπλασης, ανά περιοχή. Η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί επί του εδάφους. Αυτή η ολοκληρωμένη παρέμβαση έχει στόχο να αλλάξει όλη η εικόνα της παραλίας», καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET