Κορωνοϊός: Πώς έφτασε η Λάρισα στο «κόκκινο»

Καθώς η Λάρισα ήδη βρίσκεται στο «κόκκινο» με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για το Επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διαδρομή που οδήγησε στην συγκεκριμένη εξέλιξη.

 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λάρισα άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια έξαρσης από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Συγκεκριμένα στις 18 του μήνα η Λάρισα έχει 15 νέα κρούσματα Covid -19, όταν συνολικά όλη η Θεσσαλία έχει 17! Είναι η περίοδος που η έξαρση σε Τρίκαλα και Καρδίτσα έχει κοπάσει όμως ακόμη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι περισσότεροι ασθενείς είναι από εκείνες τις περιοχές. Στις 21 Οκτωβρίου έρχεται η δεύτερη μεγάλη έκρηξη. Η Λάρισα έχει 31 νέα κρούσματα Covid-19. Σημαντικό στοιχείο για εκείνη την ημέρα είναι ότι τα 15, σχεδόν δηλαδή τα μισά είναι από ιχνηλατήσεις. Στις 22 Οκτωβρίου έχουμε 23 νέα κρούσματα Covid-19 εκ των οποίων αρκετά από την Ελασσόνα. Στις 23 του μήνα καταγράφηκαν 29 νέα κρούσματα Covid -19, με 11 άτομα από ιχνηλατήσεις και 15 που διαπιστώθηκαν μετά από ελέγχους σε νοσοκομεία και ιδιωτικά εργαστήρια. Είναι λογικό η Λάρισα με τέτοιο … σκορ ανόδου να μπει στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων με αποτέλεσμα γρήγορα με περάσει στο επίπεδο 3, δηλαδή στην «πορτοκαλί» περιοχή. Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 25 νέα κρούσματα Covid -19. Μαζί με αυτά γίνονται εκείνη την ημέρα 511 rapid test στην πλατεία Ταχυδρομείου και βρίσκονται άλλα 11 κρούσματα σε γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι για τις υγειονομικές αρχές καθώς διαβάζουν επιστημονικά το αποτέλεσμα. Δηλαδή αν υπολογίσουμε ότι σε αυτό το δείγμα το 2,3% ήταν θετικοί τότε στη Λάρισα των 200.000 κατοίκων έχουμε 4.000-5.000 ενεργά κρούσματα!

Στις 25 Οκτωβρίου μαζί με τα rapit test που ανακοινώνονται και επίσημα η Λάρισα έχει 44 νέα κρούσματα Covid -19. Τα 23 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων. Στις 26 – την  περασμένη Δευτέρα –  η Λάρισα έχει νέο άλμα. Καταγράφηκαν 56 νέα κρούσματα Covid -19. Τα 21 κρούσματα αποτελούν επαφές κρουσμάτων. Στις 27 Οκτωβρίου η Λάρισα ήταν ξανά ψηλά, καταγράφηκαν 48 νέα κρούσματα Covid -19. Την ημέρα της Εθνικής επετείου την 28η Οκτωβρίου η πόλη συνεχίζει ανοδικά έχοντας 53  νέα κρούσματα Covid -19. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα 23 νέα κρούσματα που βρέθηκαν από τα rapid test της Τρίτης. Αν μη τι άλλο μια εικόνα που μαρτυρά την είσοδό μας στο «κόκκινο».

Τι λένε οι επιστήμονες για την έξαρση

Στο διάστημα που περιγράψαμε παραπάνω τα ΤΕΠ των δύο νοσοκομείων στενάζουν όταν έχουν εφημερία καθώς δέχονται δεκάδες ύποπτα περιστατικά με συμπτώματα. Την ίδια ώρα ΜΕΘ, αλλά κυρίως οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης κινούνται σε οριακά επίπεδα. Σημειώστε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαμε και πέντε ακόμη θανάτους από ανθρώπους που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επιστήμονες ζητούν μετ’ επιτάσεως να εφαρμοστούν τα μέτρα ατομικής προστασίας για να γλυτώσουμε τα χειρότερα. Τα στοιχεία είναι από τα τεστ είναι σημαντικά. Ο  μέσος ηλικιακός όρος των νοσούντων είναι τα 39 έτη. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κων/νος Γουργουλιάνης στο προηγούμενο φύλλο της larissanet λέει ότι τον κορωνοϊό στο σπίτι τον φέρνουν κατά βάση οι νέοι ενήλικες.

Κι έτσι είναι αφού εκτός από τον μέσο ηλικιακό όρο των κρουσμάτων που ταιριάζει,  υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας έχουν πολλές επαφές τις οποίες φαίνεται να μην περιορίζουν. Έτσι πολλές ημέρες βλέπουμε στις ανακοινώσεις κρουσμάτων της Περιφέρειας σχεδόν οι μισές μολύνσεις να είναι από στενές επαφές.

Τι θα ακολουθήσει; «Καλή ερώτηση» λένε οι υγειονομικοί που τους ρωτούμε. Από τα τέλη της εβδομάδας –απαντούν- ενδέχεται να δούμε αυτός ο μέσος όρος των κρουσμάτων να ανεβαίνει και τις επόμενες ημέρες ίσως να δούμε μεγαλύτερους ανθρώπους στους θαλάμους αρνητικής πίεσης και τις ΜΕΘ. Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία και η βιβλιογραφία.

Στο ερώτημα αν μπορούμε να ανακόψουμε  το δεύτερο κύμα στη Λάρισα, θέλει σίγουρα εφαρμογή των μέτρων από την Πολιτεία, αλλά κυρίως χρειάζεται η ευαισθητοποίηση των νέων, καθώς και η πιστή εφαρμογή στα ατομικά μέτρα προστασίας.

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET