Ξεκινούν οι Διαδικτυακές Προβολές του Ντοκιμαντέρ «Παρόντες», του Γιώργου Αυγερόπουλου στο parontes.imedd.org

Ξεκινούν οι Διαδικτυακές Προβολές του Ντοκιμαντέρ «Παρόντες», του Γιώργου Αυγερόπουλου – Στο parontes.imedd.org

Σχετικά με την ταινία:

Ντοκιμαντέρ “ΠΑΡΟΝΤΕΣ” (Ελλάδα, 2021, 83 min.) σκην. Γιώργος Αυγερόπουλος

Μια αποτύπωση σε βάθος, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, των επιπτώσεων της πανδημίας, με μια καταγραφή άμεση – τη στιγμή ακριβώς που συμβαίνει, μέσα από πολλές και διαφορετικές αποκλειστικές μαρτυρίες και ιστορίες.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα, το iMEdD και η SmallPlanet, παρουσιάζουν τη νέα ταινία ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο «Παρόντες». Η ταινία ξεδιπλώνεται με φόντο το δημόσιο σύστημα υγείας, παρατηρώντας σε βάθος χρόνου τους επιφανείς πρωταγωνιστές της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και τους αφανείς ήρωές της. Πολιτικές αποφάσεις και παρασκηνιακοί χειρισμοί μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αντιπαρατίθενται με τις μάχες όσων σηκώνουν καθημερινά το βάρος των επιπτώσεων της νέας κρίσης. Ο Αυγερόπουλος μέσα από την ελληνική εμπειρία, αναδεικνύει μια οικουμενική πραγματικότητα, θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετα-Covid εποχή που βρίσκεται ήδη εδώ.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που καθιστά αυτή την ιστορία μοναδική. Πρόκειται για μια χώρα η οποία καλείται να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα, τρίτη κατά σειρά κρίση μετά την οικονομική και το προσφυγικό, χωρίς να έχει προλάβει ακόμα να επουλώσει τις πληγές που της προκάλεσαν 10 χρόνια νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας.

Έτσι, από αυτή την «τοπική» ιστορία αναδεικνύεται η τεράστια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει παγκοσμίως και από τα αριστερά και από τα δεξιά: Ότι η νεοφιλελεύθερη σχολή σκέψης που κυριάρχησε στις κοινωνίες μας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες δεν λειτουργεί. Ότι η «παντοδύναμη αγορά» δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε τέτοιες κρίσεις. Ότι οι ανισότητες εντάθηκαν με την πανδημία. Ότι ο Βασιλιάς εν τέλει ήταν γυμνός.
Πρέπει να κατανοήσουμε τα μαθήματα που μας δίνει η πανδημία, ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Το οφείλουμε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που χάθηκαν.»

Πρόγραμμα Προβολών – Ανοιχτές στο κοινό

parontes.imedd.org

  • Έναρξη: Παρασκευή 12 Μαρτίου, 21:00
  • Καθημερινά από 13 Μαρτίου:
  • Σάββατο, Κυριακή: 17:00, 20:00, 23:00
  • Δευτέρα-Παρασκευή: 19:00, 21:00, 23:00

Προηγούμενο άρθροΑυξήθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στη Θεσσαλία τον Φεβρουάριο
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση από τον ΕΟΦ για τα απολυμαντικά και τον κορωνοϊό