Λάρισα: Εντός του 2020 ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Open Mall

Υλοποίηση του πρότζεκτ το 2021 – Στόχος η τόνωση της αγοραστικής κίνησης

Κινητικότητα υπάρχει τους τελευταίους μήνες προκειμένου να “τρέξει” η διαδικασία για τον σχεδιασμό, αλλά και την δημιουργία του Open Mall στη Λάρισα. Είναι δεδομένο ότι τo θέλει ο εμπορικός κόσμος της πόλης για να βοηθηθεί και να αυξηθεί η αγοραστική κίνηση. Άλλωστε η εικόνα από τις γιορτές δεν άφησε και τα πιο θετικά μηνύματα στους εμπόρους.

 
Έτσι έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας ώστε οι διαδικασίες να τρέξουν γρήγορα προς όφελος του εμπορικού κόσμου. Έτσι σχεδιάζεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί εντός του 2020 ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ώστε μέσα στο 2021 να γίνουν οι παρεμβάσεις που θα δώσουν άλλη πνοή στην αγορά.

o εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής

«Στόχος είναι να κινητοποιηθούμε ώστε η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Έτσι θα έχουμε το σχέδιο και τα τεχνικά στοιχεία για να προχωρήσουμε στην κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου εντός του 2021. Είναι αναγκαία αυτή η παρέμβαση σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Η υλοποίηση του σχεδίου θα δώσει μια ώθηση σε όλη την αγορά της πόλης», σημειώνει στη Larissanet o εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Ανάπτυξης του δήμου Λαρισαίων, Παναγιώτης Νταής.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το Open mall

Οι παρεμβάσεις θα έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

➔           Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου μέσω κυρίως της βελτίωσης του μικροκλίματος με παρεμβάσεις

➔           Παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης

➔           Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης»

➔           Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας» σε συγκεκριμένη περιοχή παρέμβασης στο κέντρο της πόλης.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η Διαμόρφωση ενός πρότυπου «ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» στη Λάρισα με την  αναβάθμιση της λειτουργικότητας, της αισθητικής και τη βελτίωση του μικροκλίματος, του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η υποβολή προτάσεων για τις παρεμβάσεις αναβάθμισης του Δημόσιου χώρου και βελτίωσης του μικροκλίματος,που περιλαμβάνουν Δίκτυο σκίασης των πεζοδρομίων της οδού Βενιζέλου, και του πεζοδρόμου Ανδρούτσου, διαμόρφωση υγρών στοιχείων και κατασκευών για τη πληροφόρηση των επισκεπτών.

Η Περιοχή Παρέμβασης έχει επιλεγεί να περιλαμβάνει μερικούς από τους ιστορικά σημαντικότερους και παλαιότερους εμπορικούς  δρόμους της πόλης, οι οποίοι όμως σήμερα λόγω της κρίσης αλλά και της μετατόπισης της εμπορικής κίνησης σε άλλους δρόμους και περιοχές, έχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Οι δύο κύριοι δρόμοι της περιοχής παρέμβασης, Βενιζέλου και Ανδρούτσου, έχουν κυρίως πολύ παλαιά ισόγεια εμπορικά καταστήματα, (τα περισσότερα είναι προ 100 ετών) με αρκετά ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ιδίως στα μεταλλικά στέγαστρά τους.

Παρεμβάσεις βελτίωσης μικροκλίματος

1)            Παρεμβάσεις σκίασης, στα δύο πεζοδρόμια  της οδού Βενιζέλου στο τμήμα της από την Ολύμπου μέχρι την Φιλελλήνων και σε σύνολο μήκους 375 μ..  Στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη ανακατασκευής- αναβάθμισης της Βενιζέλου και της δημιουργίας λωρίδος ποδηλατοδρόμου επ΄ αυτής, θα προβλέπονται τα συστήματα σκίασης των πεζοδρομίων, να επεκταθούν και πάνω από τον ποδηλατόδρομο.

2)            Ομοίως παρεμβάσεις σκίασης και γενικότερα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα θα υπάρξουν και στην Ανδρούτσου όπου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού του πεζοδρόμου. Πρόκειται για παλαιό εμπορικό δρόμο της πόλης όπου συνυπάρχουν εμπορικά καταστήματα (τα λεγόμενα «παλιατζίδικα») και καταστήματα εστίασης – αναψυχής.

Η περιοχή που θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Η αναβάθμισή του θα γίνει:

  1. με κατάλληλο στέγαστρο σκίασης και γενικότερα προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα , που θα προάγει αυτή την συνύπαρξη των καταστημάτων με ισότιμο τρόπο διατηρώντας την ιδιαίτερη «εσωτερικότητα» αυτού του πεζοδρόμου, η οποία πρέπει να ενισχυθεί και αναδειχθεί με μία κατασκευή περισσότερο «κλειστή» , και
  2. με μικρή υδάτινη νησίδα στην συμβολή της Ανδρούτσου με την Βενιζέλου για την ενίσχυση του φυσικού δροσισμού κατά την διάρκεια του θέρους.
  3. Επί της συμβολής της οδού Παπαφλέσσα στην οδό Βενιζέλου, προτείνεται η εγκατάσταση υγρού στοιχείου. Το στοιχείο αυτό θα λειτουργήσει ευεργετικά ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, καθώς μπορεί να βελτιώσει το μικροκλίμα της περιοχής και να λειτουργήσει ως στοιχείο φυσικού δροσισμού με τη βοήθεια του ανέμου που παρουσιάζεται πιο έντονος στις διασταυρώσεις των οδών.
  4. Παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης δύο υποβαθμισμένων μικρών πεζοδρόμων  οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια των πεζών. Επιδιώκεται  μέσω  του  οδοφωτισμού και της εγκατάστασης κατάλληλου αστικού εξοπλισμού, να ενταχθούν οι δύο αυτοί πεζόδρομοι στον ιστό των χρησιμοποιούμενων από τους πεζούς ασφαλών πεζοδρόμων, να αρθεί η περιθωριοποίησή τους και να αναιρεθεί το αίσθημα ανασφάλειας των κυκλοφορούντων στην περιοχή πολιτών
  5. Παρέμβαση με την κατασκευή δύο αρχιτεκτονικά πρωτότυπων κατασκευών, από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά,   για την υποδοχή και πληροφόρηση των επισκεπτών της Περιοχής Παρέμβασης, που θα τοποθετηθούν  στην συμβολή της Βενιζέλου με την Ολύμπου και της Φιλελλήνων με την Κύπρου (info kiosks).

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET