Λάρισα: Γιατί υπάρχει ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα;

Κοιτώντας μόνο τον αριθμό των σημερινών κρουσμάτων στην Λάρισα εύλογα του προκαλείται ανησυχία. 12 κρούσματα σε μια μέρα η Λάρισα είχε να εμφανίσει καιρό (14 δίνει ο ΕΟΔΥ-Δείτε εδώ).

 
Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι αν κοιτάξει κανείς την ακτινογραφία των κρουσμάτων που έχουμε με την σημερινή ανακοίνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα μισά, δηλαδή τα 6 από τα 12 κρούσματα, ανήκουν σε νέους ανθρώπους ηλικίας 15 έως 30 ετών. Τα υπόλοιπα έχουν καταγραφεί σε Λαρισαίους 50 ετών και άνω. Την ίδια ώρα φαίνεται να αυξάνεται η πίεση -όπως λένε οι γιατροί- στις εφημερίες των δύο νοσοκομείων.

Αυτό που όμως φαίνεται να θέτει σε συναγερμό τις αρχές είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν «ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης», όπως λέει η ανακοίνωση. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι πολλά από τα κρούσματα δεν συνδέονται με κάποιο άλλο με αποτέλεσμα να αρχίζουμε να έχουμε «κρυφή» διασπορά, δηλαδή διασπορά που δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει στην κοινότητα και φυσικά από που αυτή προέρχεται.

Οι επιστήμονες που μίλησε το larissanet ζητούν από τους Λαρισαίους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν χρήση της μάσκας τηρώντας παράλληλα τις αποστάσεις. Δεν είναι ανάγκη η Λάρισα να περάσει ξανά μια έξαρση σαν αυτή του Αυγούστου, όταν τα ατομικά μέτρα, είχαν λόγω του Καλοκαιριού, χαλαρώσει. Την ίδια ώρα λόγω τις τελευταίας έξαρσης στα Τρίκαλα, το σύστημα είναι επιβαρυμένο με περιστατικά κυρίως από τον γειτονικό νομό.

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πηγή: larissamet.gr