Λάρισα: Μπαίνουν τα βυθιζόμενα κολονάκια στα πεζοδρόμια

Τηρώντας επακριβώς το προαναγγελθέν πρόγραμμα ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση του μοντέρνου συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας στους πεζόδρομους της Λάρισας.

 
Οι πρώτες υποδομές, όπου θα τοποθετηθούν τα βυθιζόμενα κολονάκια, άρχισαν να κατασκευάζονται στην οδό Μανωλάκη επί της εισόδου του πεζοδρόμου της Ηφαίστου.

Τα συνεργεία θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά, με σκοπό, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημ. Μαβίδης, τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του συστήματος ελέγχου διέλευσης οχημάτων σε συνολικά 43 σημεία εισόδου πεζοδρόμων, στο εμπορικό Κέντρο αλλά και στην περιοχή του Φρουρίου.

Παράλληλα η ανάδοχος εταιρεία, Όμιλος ΟΤΕ και CISCO, μεταφέρει στη Λάρισα τον τεχνικό εξοπλισμό στήνοντας στο ισόγειο του δημαρχείου το Κέντρο ελέγχου του συστήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας σε 24ωρη βάση. Όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, η εταιρεία θα διαχειρίζεται τη λειτουργία του συστήματος κατά την πρώτη διετία.

Το πρωτοποριακό «σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους» θα κοστίσει 1,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου, ενώ ένα μέρος του έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Φιλοδοξία της δημοτικής αρχής είναι να αποτελέσει παράλληλα και τη «βάση» έξυπνων εφαρμογών προς όφελος της καθημερινότητας του πολίτη.

Το σύστημα με τα βυθιζόμενα κολονάκια τοποθετημένα σε κάθε είσοδο-έξοδο πεζοδρόμου θα ανοίγει αυτόματα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων ή τις ώρες αποκομιδής των απορριμμάτων ή σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πλαισιώνεται από εξοπλισμό τηλεπαρακολούθησης, με ειδικές κάμερες αναγνώρισης της πινακίδας κυκλοφορίας των οχημάτων των χρηστών που έχουν ή ζητούν δικαίωμα πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο. Είναι αυτονόητο ότι το σύστημα με τα κολονάκια δεν μπορεί να ελέγξει την κίνηση διτρόχων στους πεζόδρομους, έτσι το πρόβλημα με τα μηχανάκια θα αντιμετωπιστεί με άλλες πιο παραδοσιακές μεθόδους.

Πηγή: eleftheria.gr