Λάρισα: Πρωταθλητές ημερήσιες εκδρομές και «χωριό»

«Κάθε πέρσι και καλύτερα», είναι η φράση που αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο αριθμό τουριστικών γραφείων της πόλης μας, όσον αφορά στη ζήτηση των Λαρισαίων για καλοκαιρινές διακοπές.

 
Αν εξαιρέσουμε ένα ποσοστό Λαρισαίων (εκτιμάται περίπου στο 30%) που έχει την οικονομική δυνατότητα να οργανώνει κάθε χρόνο διακοπές σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας μας και του εξωτερικού, το υπόλοιπο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών, εμφανίζεται να επιλέγει κάθε χρόνο όλο και πιο οικονομικές λύσεις διακοπών, με αυξανόμενη την τάση της παραμονής του στην πόλη σε συνδυασμό με καθημερινές ολιγόωρες εκδρομές στα κοντινά παράλια.

«Συγκριτικά με πέρυσι, η φετινή τουριστική κίνηση των Λαρισαίων, είναι αισθητά μειωμένη» δηλώνουν οι τουριστικοί πράκτορες της Λάρισας και σημειώνουν πως «φθίνουσα πορεία υπάρχει ακόμα και στις ολιγοήμερες διακοπές μιας εβδομάδας, ενώ παράλληλα αυξάνεται ραγδαία το κύμα των ημερήσιων εξορμήσεων, για μπάνιο στις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές».

«Ειδικά φέτος το καλοκαίρι, η ζήτηση των Λαρισαίων για πακέτα διακοπών έχει μειωθεί κατά 50%…», αναφέρει στην «Ε» η κ. Θεοδώρα Χριστώνη, του ομώνυμου τουριστικού γραφείου σημειώνοντας επίσης πως: «έχει μειωθεί, κατά πολύ, ακόμη και το ενδιαφέρον για ημερήσιες εκδρομές».

Απ’ την άλλη, όσοι αποφασίζουν να πάνε διακοπές, επιλέγουν κοντινούς και οικονομικούς προορισμούς, υποστηρίζει η ίδια και συμπληρώνει: «Οι Λαρισαίοι επιλέγουν τα κοντινά νησιά Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και τις Κυκλάδες, όπου η Τήνος κατέχει εξέχουσα θέση στις επιλογές τους. Αποφεύγουν τα μακρινά ταξίδια, για το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, ενώ μεγάλη πτώση εμφανίζουν και οι κρουαζιέρες».

Αν και υπάρχουν οικονομικά πακέτα διακοπών, με ομαδικές εκδρομές χαμηλού κόστους, παρατηρείται ότι οι περισσότερες δεν πραγματοποιούνται, καθώς δεν συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ατόμων.

Η κ. Χριστώνη, παρατηρεί ότι αυξάνεται το ρεύμα των καθημερινών εξορμήσεων των Λαρισαίων στα κοντινά παράλια, με την κίνηση των οχημάτων να είναι συνεχής όλες τις ημέρες της εβδομάδας, γεγονός που μαρτυρά ότι πολλοί αδειούχοι κάνουν διακοπές στο σπίτι τους στην πόλη, με τακτικές αυθημερόν εκδρομές σε παραθαλάσσια μέρη.

Παράλληλα, αυξητική τάση εμφανίζει και η επιλογή των «διακοπών στο χωριό»! Πολλοί εργαζόμενοι στη Λάρισα, κατά την καλοκαιρινή τους άδεια, επιστρέφουν στα χωριά καταγωγής τους, όπου διαμένουν στο πατρικό τους σπίτι για όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος ανάπαυλας από τη δουλειά.

Πτώση της τουριστικής ζήτησης, παρατηρεί και ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου «Τιτάνας» του ΚΤΕΛ Λάρισας, κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, ο οποίος αναφέρει πως «Οι Λαρισαίοι αναζητούν μεν σε τουριστικά πρακτορεία οικονομικά ταξίδια ( με μικρότερη συχνότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν), αλλά διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε αυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Αυτή την περίοδο, άρχισε να υπάρχει μια μικρή κίνηση, από τους κατόχους των δελτίων του ΟΓΑ, αλλά και πάλι για ολιγοήμερες διακοπές των δύο και τριών διανυκτερεύσεων».

Σταθερή διατηρείται η κίνηση για εκδρομές θρησκευτικού χαρακτήρα, όπως στην Τήνο και στη Σύρο, υποστήριξε τέλος ο κ. Τριανταφύλλου, γεγονός που εμφανίζεται περισσότερο στις μεγάλες γιορτές της ορθοδοξίας, όπως τον Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πηγή: Λένα Κισσάβου (εφημερίδα Ελευθερία)