Λάρισα: «Βουτιά» τζίρων στις εκπτώσεις

30-40% μεσοσταθμικά η μείωση τζίρων στις εκπτώσεις – Οι επιχειρηματίες ζητούν μέτρα στήριξης για το επόμενο διάστημα – Ο κορωνοϊός έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στις εκπτώσεις τον Αύγουστο

 
Το lock down και το κλείσιμο των επιχειρήσεων ήταν η απαρχή νέων δυσκολιών για την αγορά της Λάρισας η οποία μόλις είχε αρχίσει να συνέρχεται από την 10ετή ύφεση που έφερε η προηγούμενη δύσκολη περίοδο για την χώρα. Στα μέσα Μαΐου η αγορά άνοιξε αλλά είχε -εκτός του δύσκολου οικονομικού κλίματος- να αντιμετωπίσει και την στενότητα των καταναλωτών που βίωσαν την πρωτόγνωρη καραντίνα, που έφερε μειώσεις στο οικογενειακό τους εισόδημα. Παράλληλα οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα. Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, μάσκες και λοιπά μέτρα ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Εκείνη ή περίοδος ήταν πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας. Προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να προσαρμοστούμε σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μέσα σε όλα τα έξοδα ενσωματώθηκαν και τα έξοδα για τα μέτρα προστασίας. Έπρεπε να προστατευτούμε από τον ιό εμείς και οι πελάτες μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΛ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Εκπτώσεις δύο ταχυτήτων

Μέσα σε αυτό το κλίμα Ιούνιος ήταν υποτονικός εμπορικά και όλοι εναπόθεταν τις ελπίδες τους στις εκπτώσεις που ερχόταν από τον Ιούλιο. Ο εμπορικός κόσμος περίμενε να ανακάμψουν οι τζίροι τους εκπτωτικούς μήνες. Αντίθετα όμως είχαμε νέα πτώση στους τζίρους με τους καταναλωτές να διστάζουν να κάνουν αγορές. «Δυστυχώς φάνηκε λόγω του κορωνοϊού και των κρουσμάτων είχαμε φόβο  και ανασφάλεια στην αγορά με αποτέλεσμα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να δούμε μειώσεις στους τζίρους μεσοσταθμικά 30-40 %», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές με την κατάσταση που διαμορφώνεται δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις προμήθειες ή τις αγορές τους. Η εικόνα των εκπτώσεων χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στον Ιούλιο που δεν είχαμε ακόμη την νέα έξαρση, αλλά και τον Αύγουστο που ο κορωνοϊός έκανε ξανά αισθητή την παρουσία του με αρκετά κρούσματα. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου παραδοσιακά κινήθηκε σε καλά επίπεδα, αλλά από εκεί και πέρα αρχικά λόγω των διακοπών και στη συνέχεια λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού από τις αρχές Αυγούστου είχαμε σημαντική πτώση. Τώρα οι έμποροι ελπίζουν στο τελευταίο 10ήμερο των εκπτώσεων όπου είναι και η έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δύσκολα το φθινόπωρο και το χειμώνα

Μάλιστα φόβοι για συνέχιση αυτής της πτώσης υπάρχουν και για το φθινόπωρο και το χειμώνα που δεν φαίνεται κάτι να αλλάζει. «Τελειώνοντας οι εκπτώσεις έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια γκρίζα ζώνη καθώς έρχονται οι φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά όσα πήγαν ως υποχρεώσεις παραπίσω λόγω της πανδημίας. Μιλάμε για τις υποχρεώσεις που ανεστάλησαν. Έτσι οι φορολογικές μας υποχρεώσεις είναι διπλές για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Πρέπει να έχουμε άμεσα μέτρα».

Την ίδια ώρα έρευνες τις ΓΣΕΕ και της ΕΣΕΕ που έγιναν μετά την  καραντίνα έκαναν λόγο για 100.000 λουκέτα. Αναφερόμενος σε αυτά στοιχεία ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει με νόημα ότι «σίγουρα όλοι δεν θα τα καταφέρουμε».

Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά η επιστρεπτέα προκαταβολή να κατατεθεί ακόμη και σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πάρει χρήματα, ενώ κι αυτές που έλαβαν τα ποσά ήταν μικρά. Επίσης ζητά να χαλαρώσουν τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και να κεφαλαιοποιηθούν οι παλιές και οι νέες οφειλές ώστε να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις στην λογική των 120 δόσεων. Τέλος ζητούν τη μείωση των ενοικίων των επιχειρήσεων τους.

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET