Μάθε τα πάντα για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας και γίνε εθελοντής διασώστης

Το Ράδιο Πόλις 99,4 σας παρουσιάζει την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας – Μια εθελοντική ομάδα της πόλης μας που έχει έχει ως κύριο σκοπό την βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται. Μάθε τα πάντα για τις δράσεις της ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α αλλά και για το πως μπορείς κι εσύ να γίνεις εθελοντής διασώστης.

Ο Βασίλης Βάιλας συνάντησε και μίλησε με τον Αναστάσιο Μπατζιόλα Πρόεδρο της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Λάρισας. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας με έντονο ιστορικό στις δράσεις της, πιστοποιημένο σε πρώτες βοήθειες, στην αντιμετώπιση καταστροφών από ΚΟΜΑΚ, ορεινή διάσωση από εκπαιδευτές της EVOLSAR (Ευρωπαϊκός Εθελοντικός Οργανισμός Έρευνας και Διάσωσης), συμμετοχή σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις πάνω σε αντικείμενα διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών εντός κι εκτός Ελλάδος καθώς και δράσεις υπό την αιγίδα της ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος και κατ’ επέκταση της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας.

-Ποιοι είσαστε και τι κάνετε;

-Το πλήρες όνομά μας είναι ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Δήμου Λάρισας ή εν συντομία ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Είμαστε μια ομάδα παροχής πρώτων βοηθειών και διασώσεων που δραστηριοποιούμαστε κάτω από την αιγίδα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας ενταγμένοι επίσημα στα μητρώα της. Απαρτιζόμαστε από εθελοντές που γίνονται μέλη και στόχος της Ομάδας μας είναι η άρτια εκπαίδευση αυτών, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, έχοντας ως κύριο σκοπό την βοήθεια σε όποιον τη χρειάζεται.

-Αυτό που κάνετε είναι εθελοντικό δηλαδή;

-Εξ ολοκλήρου. Πραγματικά είναι απίστευτο το πόσοι άνθρωποι γύρω μας θέλουν να βοηθήσουν και είτε δεν ξέρουν πώς να το κάνουν είτε φοβούνται επειδή δεν έχουν τις γνώσεις για να τολμήσουν να προσφέρουν βλέποντας κάποιον συνάνθρωπό τους που το χρειάζεται.

-Και τι είναι εθελοντισμός λοιπόν;

-Εθελοντισμός είναι μια πράξη ανιδιοτελής και ενσυνείδητη που αποσκοπεί στην προσφορά και μόνο προς το κοινωνικό σύνολο. Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιδέα του εθελοντισμού είναι βασισμένη στην ιδέα της ανθρώπινης βοήθειας σύμφωνα με την οποία ο κάθε άνθρωπος προσφέρει τον εαυτό του στην υπηρεσία του κάθε πάσχοντα συνανθρώπου.

-Πότε δημιουργηθήκατε;

-Η ίδρυση της ομάδας στη Λάρισα ορίζεται στο 2013. Υπήρχαν όμως κι άλλες Επίλεκτες Ομάδες πριν τη δική μας όπως της Θεσσαλονίκης που είναι και η πρωτη που ιδρύθηκε και του Αιγάλεω.

-Πόσες ομάδες είσαστε δηλαδή;

-Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 ομάδες σε όλη την Ελλάδα και ενεργούμε υπό τη σκέπη της ΕΠΟΜΕΑ Ελλάδος. Βέβαια όλες μαζί, σαν Επίλεκτη Ομάδα Αποστολών Ελλάδος, είμαστε και επίσημα μέλη του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Οργανισμού Έρευνας και διάσωσης (EVOLSAR), μαζί με Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Σερβία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Γαλλία, Κύπρο, κ.ά

-Επί της ουσίας, στην πόλη της Λάρισας πως δραστηριοποιήστε;

-Στην πόλη μας, πέραν των καθημερινών υποχρεώσεων που μπορεί να έχουμε καθώς και της διεξαγωγής του σχολείου μέσα από το οποίο εκπαιδεύονται όλα τα
μέλη μας, οι δράσεις της ομάδας μας είναι ασταμάτητες. Μας καλούνε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις πληθυσμού αναλαμβάνοντας την υγειονομική κάλυψη. Για παράδειγμα, αγώνες δρόμου όπως Run Greece, ημιμαραθώνιος, Gentiki trail, αγώνες δρόμου σε συνεργασία με την UNESCO, Γήπεδο Αλκαζάρ για Συναυλίες, αγώνες στίβου, στο ΑEL FC ARENA επίσης για Συναυλίες, εκδηλώσεις από το Χαμόγελο του παιδιού, στο Αισθητικό Άλσος και άλλα πολλά όπως στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, όπου αποτελεί και μία από τις άριστες συνεργασίες που έχουμε με το Δήμο της Λάρισας και γενικά όπου κρίνεται απαραίτητη η συνδρομή της.

-Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ σε όλες αυτές τις υγειονομικές καλύψεις που κάνετε κάποιο περιστατικό που ήταν σοβαρό?

-Φυσικά και ναι.. ποτέ δε θα ξεχάσω το περιστατικό στον ημιμαραθώνιο Τυρνάβου – Λάρισας όπου ένας συνάνθρωπος μας που αγωνίζονταν, γύρω στα 40 ηλικιακά, υπέστη ανακοπή καρδιάς ή σε συναυλία στο γήπεδο Αλκαζάρ που μία άλλη κυρία γύρω στα 55 έπεσε από 2 περίπου μέτρα ύψος χτυπώντας σοβαρά τον αυχένα της. Και στα δύο περιστατικά ανταποκριθήκαμε άμεσα, με Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στην πρώτη περίπτωση και πλήρη ακινητοποίηση με κολάρο και ειδικό φορείο ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης στη δεύτερη. Αφού διακομίσθηκαν αργότερα στο Νοσοκομείο, ενημερωθήκαμε πως και τα δύο περιστατικά ξέφυγαν του κινδύνου και είναι καλά.

-Σημαντικό το έργο σας λοιπόν. Υπάρχουν κάποια βοήθεια ίσως που δέχεστε σε όλο αυτό?

-Η αλήθεια είναι ότι σαν Έλληνες δεν έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στο κομμάτι και την ιδέα του εθελοντισμού. Παραταύτα όμως, έχω να πω ότι στη Λάρισα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και είναι κάποιοι που πραγματικά βρίσκονται δίπλα στην ομάδα (LARISSA IMPERIAL Grecotel Hotels & Resorts, L.A. Travel, Σ.Ο.Φ.ΛΑ, ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΛΑ). Όπως καταλαβαίνετε όμως, μια τέτοιας φύσεως ομάδα, πέραν των λειτουργικών εξόδων της ή και τις μετακινήσεις της, χρειάζεται αρκετό εξοπλισμό που δεν είναι και οικονομικός. Αρκετά δε υλικά για παράδειγμα που κατατάσσονται σε υλικά διασωστικού εξοπλισμού, π.χ της ορεινής διάσωσης ή του υγρού στοιχείου, εκλείπουν και από τα ήδη υπάρχοντα, αρκετά είναι αναλώσιμα και χρήζουν αντικατάστασης. Αυτά όλα λοιπόν, όσο καλή διάθεση και να υπάρχει από την μεριά των μελών δεν μπορούν να καλυφθούν με ιδία έξοδα.

-Ενδιαφέροντα πολύ όλα αυτά και αξιόλογο το έργο σας. Και πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος σας?

-Η εγγραφές στην ομάδα μας γίνονται είτε ηλεκτρονικά είτε πιο πρακτικά με ένα τηλεφώνημα στον αριθμό της ομάδας (690 770 1400) είτε με ένα μήνυμα στο messenger ή στο Instagram. Στη συνέχεια καλούμε εμείς κι όλα γίνονται πολύ εύκολα.

1ο Μάθημα εκπαιδευτικής περιόδου 2019-2020, από την εκπαιδεύτρια μας, κα Λιτσιούλη Βασιλική, με θέμα "Εισαγωγή στις πρώτες βοήθειες".

Δημοσιεύτηκε από Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας στις Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019

-Ποιες οι υποχρεώσεις των μελών μετά από την εγγραφή?

-Η υποχρέωση είναι μία και μοναδική. Η θέληση για βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Εμέις αναλαμβάνουμε την εκπαίδευση όλων των μελών, η οποία είναι περίπου 5 μήνες, θεωρητική και πρακτική και στη συνέχεια αφού πιστοποιηθούν σε γενόμενες εξετάσεις αξιοποιούνται στον καλύτερο δυνατό βαθμό για να προσφέρουμε όλοι μαζί όσο γίνεται περισσότερα. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, εντάσσονται σύμφωνα με την επιθυμία και τις ικανότητές τους και σε επιμέρους ειδικά τμήματα όπως ορεινή διάσωση, υγρό στοιχείο, αντιμετώπιση καταστροφών, τηλεπικοινωνίες και οσονούπω σε τμήμα με διασωστικό σκύλο. Παράλληλα διενεργούνται και κάποια πιστοποιημένα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση εξωτερικού απινιδωτή από το ΕRC(Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης) και διάφορες ασκήσεις επί του πεδίου.

-Και κάθε πότε γίνονται τα μαθήματα?

-Κατά κόρον κάθε Κυριακή απόγευμα για 2 με 3 ώρες και για τα επιμέρους τμήματα, κατόπιν συνεννόησης, άλλη μία ώρα μεσοβδόμαδα.

-Και πού είναι η έδρα σας?

-Επί του παρόντος τα γραφεία μας στεγάζονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου, τέρμα Κάρλας και Λαζαρίδη γωνία. Και λέω επί του παρόντος γιατί αυξανόμαστε ολοένα και περισσότερο και σε αριθμό μελών και σε εξοπλισμό και χρειαζόμαστε μεγαλύτερους χώρους.

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Μπατζιόλα και για την συνέντευξη και για όλα αυτά που κάνετε.

Και εγώ ευχαριστώ το Ράδιο Πόλις 99,4 που υποστηρίζει την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας.

  • Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισας

  • Facebook: https://www.facebook.com/epomealarisas

  • Instagram: https://www.instagram.com/epomea_larissas

  • Τηλέφωνο: 690 7701400