Οι 5 λέξεις που όλοι γκουγκλάρουν γιατί δεν ξέρουν πώς γράφονται

Στο αγαπημένο μακρινό μας παρελθόν, τότε που ήμασταν μικροί, υπήρχε ένα μπλε ορθογώνιο τετράδιο που έγραφε πάνω με προσεγμένα γράμματα: «Ορθογραφία».

Εκεί εξεταζόμασταν στην ορθή γραφή των καινούργιων λέξεων που μαθαίναμε. Και μπορεί το τετράδιο κάποτε να τελείωσε, αλλά οι καινούργιες λέξεις συνεχίστηκαν…

Είναι αυτές οι λέξεις που ναι μεν τις ξέρουμε και τις γράφουμε, ωστόσο υπάρχει πάντα ένας σπόρος αμφιβολίας περί της ορθής γραφής τους που σε βασανίζει αν πράγματι γράφονται έτσι ή όχι. Θα λέγαμε ότι είναι ένα ιδιόμορφο OCD που έχουμε οι περισσότεροι με τις λέξεις όπως…:

Συνημμένα

Η λέξη – βασιλιάς της αμφιβολίας. Και ποιος από μας, πριν στείλει ένα μειλ, δεν έχει κάτσει 4 λεπτά κοιτάζοντας στο ταβάνι με ρυτιδιασμένο από τη σκέψη μέτωπο, διερωτώμενος πόσα «μι» και πόσα «νι» έχει η λέξη αυτή, ώσπου αποφασίσει να γράψει τελικά:

«Επισυνάπτονται τα τάδε αρχεία»;

Διεκπεραίωση

Εντάξει, δεν πρόκειται για μια εντελώς καθημερινή λέξη που γράφουμε στη λίστα μας για τα ψώνια τύπου: πάρε αυγά, γάλα, χαρτοπετσέτες και για την διεκπεραίωση της ενέργειας αυτής πήγαινε στο σούπερ μάρκετ. Εντούτοις, όταν προκύπτει ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουμε σε έναν πιο επίσημο λόγο, αναρωτιόμαστε πού θέλει έψιλον και πού άλφα γιώτα μέχρι να το κρυφογκουγκλάρουμε.

 
Ο εφιάλτης των «ειλημμένων» και των παράγωγών του, όπως οι λέξεις «ανειλημμένες», «προκατειλημμένος», «επανειλημμένως».

Θέλουμε να γράψουμε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» και να το πάλι, εκείνο το ύφος της απορίας που από μακριά μοιάζει με μίνι εγκεφαλικό.

Πλημμύρα

Η γραφή της λέξης είναι τόσο καταστροφική όσο και η σημασία της. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να ελέγξετε την ορθογραφία κάποιου, ενδεχομένως η λέξη «πλημμύρα» να ήταν η κατάλληλη για τεστ. Δεν είναι μόνο ότι μέσα σε 8 γράμματα έχει δυο υγρά, ένα ένρινο, ένα ύψιλον και ένα ήττα, είναι και ότι τη χρησιμοποιούμε αρκετά σπάνια.

Περαιτέρω

Και εκεί που έχεις γράψει μια ωραία επιστολή όπως πρέπει, η οποία έχει μέσα και τη λέξη «συνημμένα» και τη λέξη «διεκπεραίωση», έρχεται η τελευταία μαχαιριά- η φράση «για περαιτέρω πληροφορίες».

Όλα πήγαιναν τόσο καλά, ε δεν είμαστε τώρα για να σκεφτόμαστε κάθε λέξη 11 λεπτά. Γράφεις «για περισσότερες πληροφορίες» και τελειώνει η δουλειά.

Πηγή: belikeyou.gr