Οι λόγοι που ζηλεύουν οι άνδρες είναι πολύ «συγκεκριμένοι»

27

Όλοι κατά καιρούς, έχουμε βιώσει τη ζήλια του συντρόφου μας ή έχουμε αντίστοιχα συναισθήματα για κάποια ερωτική μας σχέση. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που προκαλούν τη ζήλια; Είναι τελικά μόνο αρνητικό μόνο συναίσθημα; Και πότε η ζήλια θεωρείται δημιουργική και πότε παθολογική;

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα, υποστηρίζει ότι παγκοσμίως το 90% των ανθρώπων, κατατάσσεται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες προσωπικοτήτων: τους αισιόδοξους, τους απαισιόδοξους, αυτούς που εμπιστεύονται εύκολα και τους ζηλόφθονες. Ποια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκουμε όλοι; Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι των ατόμων που ζηλεύουν.
Για την ακρίβεια ο 1 στους 4 είναι ζηλιάρης.

  • Σύμφωνα πάντως με μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησαν οι ερευνητές David Frederick και Melissa Fales, οι άνδρες βιώνουν διαφορετικά τη ζήλια απ όσο οι γυναίκες.

  • Σύμφωνα με τους μελετητές οι άνδρες ζηλεύουν κυρίως σεξουαλικά ενώ η γυναικεία ζήλια επικεντρώνεται συνήθως σε συναισθηματικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 54% των ανδρών θα ζήλευε σε περίπτωση που η σύντροφός του συνευρισκόταν σεξουαλικά με άλλον, χωρίς να τον αγαπά. Συμπέρασμα απόλυτα δικαιολογημένο (σύμφωνα με τους ειδικούς). Ο άνδρας νιώθει μεγαλύτερη απειλή όταν πρόκειται για το σεξουαλικό κομμάτι κι όχι για το συναισθηματικό, καθώς στο πρώτο έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του. Εάν η σύντροφος του προτιμήσει κάποιον άλλο για να κάνει σεξ, αμέσως αμέσως αμφισβητείται τόσο ο ανδρισμός του όσο και η ικανότητα του να ικανοποιήσει τη γυναίκα του σεξουαλικά.

Από την άλλη, το να είσαι γυναίκα προϋποθέτει να είσαι συναισθηματική και γαλουχημένη.

Εάν ο σύντροφος μιας γυναίκας ερωτευτεί κάποια άλλη, το πρώτο πράγμα που θα έβαζε με το μυαλό της θα αφορούσε το συναισθηματικό επίπεδο, θα αναρωτιόταν δηλαδή τι έκανε λάθος στη σχέση τους ή εάν αυτός δεν την αγάπησε αρκετά.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν προφανώς ότι οι γυναίκες δεν ζηλεύουν ποτέ στο σεξουαλικό επίπεδο ή ότι οι άνδρες δεν ζηλεύουν ποτέ στο συναισθηματικό. Η έρευνα καταδεικνύει τον βασικό λόγο που η ζήλια ποικίλει από το ένα φύλο στο άλλο.

Πηγή: marieclaire.gr