Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου

Σήμερα 13 Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Κινηματογράφου (και ταυτόχρονα του Ραδιοφώνου και του Προφυλακτικού.) Με αφορμή λοιπόν, αυτή την ημέρα, εδώ θα βρεις τα 3 παλαιότερα διασωθέντα φιλμάκια από μονοοπτική κάμερα (single-lens). Και οι τρεις ταινίες έγιναν το 1888 από τον Louis Le Prince , ο οποίος εξαφανίστηκε κάτω από ύποπτες συνθήκες λίγο πριν από την κατάθεση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή του.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

1. Roundhay Garden Scene

Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε ποτέ με μία κάμερα στις 24 Οκτωβρίου 1888 στο Roundhay, Leeds, στην Αγγλία . Είναι το παλαιότερο φιλμ σωσμένο σε αρχείο, το οποίο επαληθεύεται από το Βιβλίο Γκίνες. Σε μόλις 2 δευτερολέπτων διάρκεια καταγράφηκε σε 12 επιβλητικά καρέ ανα δευτερόλεπτο, από μονοοπτική κάμερα, η οποία ήταν η τελευταία ανακάλυψη του Louis Le Prince. Τα γεγονότα που πλαισίωσαν το φιλμ είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά. Μέσα σε 4 χρόνια μετά την προβολή, ένας από τους ηθοποιούς πέθανε, ένας άλλος δολοφονήθηκε κι ο ίδιος ο Le Prince εξαφανίστηκε.

2. Traffic Crossing Leeds Bridge

Η δεύτερη γνωστή ταινία του Le Prince, καθώς και η δεύτερη ταινία που έγινε ποτέ παρήχθη τον Οκτώβριο του 1888. Το αυθεντικό φιλμ δεν υπάρχει πια -χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφικές κόπιες, ώστε να αναδημιουργηθεί ψηφιακά.

3. Accordion Player

Αυτή είναι η τρίτη ταινία που έγινε ποτέ και για κάποιον λόγο είναι χειρότερης ποιότητας από τις δύο πρώτες.

Έκτοτε, ο Louis Le Prince έχει χαρακτηριστεί ως ο Πατέρας της Κινηματογράφησης. Τα ίχνη του μυστηριωδώς χάθηκαν, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του με τραίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1890. Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ. Πάνω από εκατό χρόνια αργότερα, ανακαλύφθηκε μια φωτογραφία ενός πνιγμένου άντρα σε σκηνή εγκλήματος και πιστεύεται ότι είναι αυτός.

Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη σε σένα, καλέ μου Louis!

Πηγή: uraniaonearth.gr