Πάσχα 2021: Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα διόδια με πρόστιμα, δικαιολογίες, drones και ελικόπτερα

Φώτο αρχείου

Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει και η Πολιτεία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να αποτρέψει τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, αλλά και ο,τιδήποτε θα επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Μπλόκα έχουν στηθεί ήδη στα διόδια με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους.

Πάντως, οι εικόνες που καταγράφονται μέχρι στιγμής στην Ελευσίνα και Μάλγαρα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών. Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής και Αστυνομικών Τμημάτων ελέγχουν όλα τα οχήματα, και ακόμη πιο εξονυχιστικά τα δικαιολογητικά μετακίνησης που επιδεικνύουν οδηγοί και επιβάτες.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται πως πολλοί πολίτες επιχειρούν να μετακινηθούν χρησιμοποιώντας διάφορες αφορμές και αστείες δικαιολογίες. Από συγκομιδή καρπών, κλοπές μέχρι… επίσκεψη σε υπηρεσίες και ιατρικές επισκέψεις.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ

Τις επόμενες μέρες, και κυρίως όσο πλησιάζουμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα, οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να είναι όλο και πιο εντατικοί και θα μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνους της περσινής περιόδου. Εκατοντάδες μπλόκα, ελικόπτερα και drones επιστρατεύονται προκειμένου να αποτραπούν οι άσκοπες διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε όλους τους παράδρομους καθώς στα λιμάνια και τα πορθμεία της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι θαλάσσιες μεταφορές δεν έχουν απελευθερωθεί.

Στο «στόχαστρο» της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν και οι βεβαιώσεις για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Και αυτό γιατί τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ότι έχουν… «φουντώσει» πολλοί χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές και αστείες δικαιολογίες, από συγκομιδή καρπών, κλοπές μέχρι επίσκεψη σε υπηρεσίες και ιατρικές επισκέψεις.

Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει ακόμα και την πιθανότητα να καταργηθούν τέτοιες βεβαιώσεις που έρχονται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ, να κλείσει δηλαδή η ΕΡΓΑΝΗ για κάποιες ή όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Μια ακόμα πιθανότητα είναι να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ εκ των υστέρων. Οι αρχές θα συλλέξουν τα στοιχεία σε όσους χρησιμοποίησαν τέτοια έγγραφα και θα τα ελέγξουν μετά.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι βεβαιώσεις που επιδεικνύουν οδηγοί και επιβάτες είναι πλαστές ή «ύποπτες», υπάρχει η πιθανότητα, είτε άσκησης ποινικής δίωξης, είτε -το λιγότερο- «αναστροφή» και επιστροφή στο σπίτι.

Ποιοι εξαιρούνται

Εκτός των περιορισμών παραμένουν όσοι πρέπει να βγουν εκτός νομούς για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους εργασίας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Σημειώνεται πως όσοι μετακινούνται για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους τις σχετικές βεβαιώσεις.

Πηγή: newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΠάσχα 2021: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά της Λάρισας
Επόμενο άρθροΙωσήφ Μαρινάκης – Χρύσα Καλπάκη: Ο έρωτας, οι δύο γάμοι και ο ξαφνικός χωρισμός μετά από 14 χρόνια