Προσοχή! Ψεύτικο FaceApp κλέβει τα δεδομένα σας

Το FaceApp, που εδώ και λίγες εβδομάδες έχει γίνει παγκόσμια επιτυχία, έστω και αν συνοδεύεται από πολλές γκρίζες ζώνες σχετικά με τα δικαιώματα που εκχωρεί ο χρήστης, δεν είναι η μοναδική απειλή.

 
Εδώ και λίγες ημέρες, μία «μαϊμού» εφαρμογές που παριστάνουν το FaceApp, αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς μολύνουν το κινητό με το adware module, MobiDash.

Οι δημιουργοί αυτών των επικίνδυνων app, που βρίσκονται εκτός επίσημων app stores, έχουν κάνει κάτι πολύ έξυπνο καθώς τα προγράμματα αφού εγκατασταθούν, παρουσιάζουν βλάβη και αφαιρούνται αυτόματα από το κινητό.

Ωστόσο, ενώ ο χρήστης θεωρεί ότι ήταν απλά άτυχος και η εφαρμογή είχε bug, η εν λόγω εφαρμογή έχει επιτελέσει 100% το στόχο της, αφού έχει αφήσει πίσω της το adware MobiDash.

Ένα adware από μόνο του, μπορεί να μην είναι απόλυτα επικίνδυνο αφού το μόνο που κάνει είναι να αποτελεί πύλη στοχευμένων διαφημίσεων για τον χρήστη. Ωστόσο, επειδή ο σχεδιασμός του δεν είναι προσεγμένος, μπορεί να επιτρέψει σε άλλους χάκερς να το χρησιμοποιήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα του χρήστη, όπως φωτογραφίες κλπ.

Η Kaspersky, η εταιρεία που ανακάλυψε την εφαρμογή αυτή, προειδοποιεί τους χρήστες να είναι πολύ προσεκτικοί όταν εγκαθιστούν εφαρμογές:

  • Να κατεβάζουν εφαρμογές μόνο από έμπιστες πηγές και πάντα να διαβάζουν τις κριτικές και τα σχόλια για οτιδήποτε κατεβάζουν.
  • Να επιλέγουν με σύνεση τις εφαρμογές που θέλουν να εγκαταστήσουν.
  • Να διαβάζουν προσεκτικά την άδεια χρήσης.
  • Να είναι πάντα προσεκτικοί με τις άδειες που παραχωρούν στις εφαρμογές.
  • Να αποφύγουν να πατούν απλά «επόμενο» κατά τη διαδικασία εγκατάστασης.
  • Να εγκαταστήσουν μία κεντρική λύση ασφαλείας σε όλες τις συνδεδεμένες τους συσκευές.

Πηγή: thetoc.gr