Στην εκστρατεία για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σύμφωνο συνεργασίας για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και η συντονίστρια της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ, βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη.

 
Η κ. Ράπτη ενημέρωσε τον κ. Αγοραστό για τα επίσημα στοιχεία της έρευνας του Υπουργείου Παιδείας με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού τα οποία δείχνουν πως στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών που έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση ανέρχεται στο 16%. Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από την Κύπρο όπου έχει διαπιστωθεί πως το 27% των παιδιών έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις.

«Πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» σημείωσε η κ. Ράπτη. «Να ενημερώσουμε γονείς και παιδιά. Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών περιλαμβάνει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίων ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο στο παιδί και επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη με μακροπρόθεσμες συνέπειες και χωρίς θεραπεία».

Η κ. Ράπτη συντονίστρια της εκστρατείας ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ, αναγνωρίζοντας το έργο που συντελείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε πρωτοβουλίες κοινωνικού περιεχομένου, προχώρησε στη σύναψη του συμφώνου, με το οποίο καλείται η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της να ενημερώσουν τις οικογένειες, τα παιδιά, τις σχολικές κοινότητες και την κοινωνία για το πολύ σημαντικό θέμα. Ήδη η εκστρατεία υλοποιείται στην Ελλάδα με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και με περισσότερες από 470 εκδηλώσεις κάθε μορφής.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός συνεχάρη την κ. Ράπτη για την ανθρώπινη πρωτοβουλία, το δίχτυ προστασίας που δημιουργείται για τα παιδιά και κάλεσε ολόκληρη την κοινωνία να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση των πολιτών για την εκστρατεία και τους τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης και τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. «Να δομήσουμε μια κοινωνία ΓΙΑ και ΜΕ τα παιδιά», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Πηγή: ert.gr