Events

“ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ”: 19, 20, 21 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

today19 Νοεμβρίου 2021

Φόντο
share close

19, 20 και 21 Νοεμβρίου η παράσταση “ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ” στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, σε συμπαραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – Με την υποστήριξη του Ράδιο Πόλις 99,4 – Συντονιστείτε για διπλές προσκλήσεις

Με τους ηθοποιούς Αγλαΐα Παππά και Φοίβο Παπακώστα

Συμμετέχουν οι χορωδίες:

Μουσικός Σύλλογος Λάρισας (Μουσική Διεύθυνση Χρίστος Κτιστάκης)

Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας (Μουσική Διεύθυνση Νίκος Ευθυμιάδης)

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου (Μουσική Διεύθυνση Νίκος Ευθυμιάδης)

«Τα γεγονότα», το σπουδαίο και ανατρεπτικό έργο του διεθνούς φήμης Σκoτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκσε μουσική και στίχους του Τζων Μπράουν, επανέρχεται για δεύτερη χρονιά.

Στην δύσκολη περσινή θεατρική περίοδο του lockdown, η παράσταση παρουσιάστηκε μέσω livestreaming από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ τη φετινή θεατρική περίοδο θα παρουσιαστεί σε οκτώ Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Στο Θεσσαλικό Θεάτρο θα παρουσιαστεί στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

 «Τα γεγονότα» είναι ένα πολιτικό έργο, που εξετάζει την άνοδο της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας μέσα από μια απόπειρα να προσεγγίσει το ίδιο το «τέρας». Στο έργο πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τοπικές χορωδίες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν επί σκηνής με μουσικά κομμάτια που έχουν διδαχθεί – χωρίς όμως να γνωρίζουν το περιεχόμενο του έργου. Για να επιτευχθεί αυτό σε κάθε παράσταση συμμετέχει μια νέα χορωδία.

Σύνοψη: Η Κλαίρη, μια δασκάλα που στον ελεύθερο χρόνο της διευθύνει μια τοπική ερασιτεχνική χορωδία αποτελούμενη από μετανάστες και άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιστεύει πως υπάρχει μια εξήγηση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Μια μέρα ένας νεαρός ντόπιος θα εισβάλει ένοπλος στην αίθουσα προβών της και θα ανοίξει πυρ. Η Κλαίρη θα είναι η μοναδική επιζήσασα και το μόνο πράγμα που θέλει να κάνει, είναι να καταλάβει το γιατί.

Εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ατόμων από τον Άντερς Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, το έργο επιχειρεί να κατανοήσει το αδιανόητο της απώλειας και να εξερευνήσει τα όρια της συγγνώμης ενώπιον μιας θηριωδίας. Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση υπογράφει ο Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος, ενώ η μουσική επιμέλεια, η διδασκαλία των χορωδιών και η διασκευή της μουσικής και των στίχων είναι του Κωνσταντίνου Θωμαΐδη.

Η παράσταση είναι συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Θεσσαλικό Θέατρο, τα ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, Κοζάνης, Σερρών, Κρήτης, Καλαμάτας, Αγρινίου, Ρούμελης και τη Ferodo Bridges. 

Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος σημειώνει:

«Είναι τεράστια πρόκληση να σκηνοθετείς και να προετοιμάζεις ένα πολιτικό έργο που κάθε χορωδία που συμμετέχει θα το ‘κατοικήσει’ και θα το διαμορφώσει διαφορετικά σε κάθε παράσταση. Με αυτόν τον τρόπο κάθε χορωδία, κάθε πόλη, δίνει ένα μοναδικό στίγμα σε μία ιστορία που ασχολείται με την ίδια ερώτηση: Μπορούμε να συνυπάρξουμε με το διαφορετικό ή μήπως υπάρχει ένα κομμάτι μας που πάντα θα επιλέγει το οικείο και θα λειτουργεί βάση του φόβου μας; Αυτό μας απασχόλησε και στην μαγνητοσκόπηση της παράστασης στην Εθνική Λυρική Σκηνή όπου έπρεπε να συνομιλήσουμε με το κοινό μας μέσα από κάμερες και εκεί σκηνοθέτησα μια εκδοχή που είχε νόημα κινηματογραφικά. Τώρα επιστρέφουμε με ασφάλεια στα θέατρα και σε ένα κοινό που μετά από την σκληρή χρονιά της πανδημίας αναζητεί ευκαιρίες να υπάρξει και πάλι μαζί, ως κοινή ανάσα, ως κοινωνία.»

Το έργο δημιουργήθηκε μετά από ανάθεση της Actors Touring Company και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Traverse Theatre του Εδιμβούργου (Φεστιβάλ Fringe 2013) σε σκηνοθεσία Ράμιν Γκρέι. Έλαβε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως ένα σημαντικό, πρωτοπόρο έργο. Αμέσως μετά την πρεμιέρα του ακολούθησε διετής περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε θέατρα ανά την Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.

Η παράσταση υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

TRAILER ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Γκρεγκ

Μουσική – Στίχοι: Τζων Μπράουν 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Επιμέλεια σκηνικού: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος 

Μουσική διεύθυνση – Διδασκαλία χορωδιών – Διασκευή μουσικής και στίχων: Κωνσταντίνος Θωμαΐδης

Κοστούμια / Υπεύθυνη χορωδιών επί σκηνής: Μαρία Σεσίλ Ιγγλέση 

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δημοσθένης Κλημενώφ

Φωτισμοί Α’: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Ηχοτοπία: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης 

Ηχοληψία / Προσαρμογή Φωτισμών: Γιώργος Χρυσάφης  

Πρώτη οργάνωση προγράμματος χορωδιών: Άννα Ευθυμίου 

Βοηθός σκηνοθέτη: Κοσμάς Κότσι 

Διεύθυνση Παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης  

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Με τους Αγλαΐα Παππά και Φοίβο Παπακώστα

Πιάνο: Μάρκος Κώτσιας 

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Συμμετέχουν οι χορωδίες: 

Μουσικός Σύλλογος Λάρισας                          (Μουσική Διεύθυνση Χρίστος Κτιστάκης)

Χορωδία Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας            (Μουσική Διεύθυνση Νίκος Ευθυμιάδης)

Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου (Μουσική Διεύθυνση Νίκος Ευθυμιάδης)

Χώρος:  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 9.00 μ.μ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 9.00 μ.μ.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 7.00 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος:                                     10 Ευρώ

Φοιτητικά– Άνω των 65– ομαδικά:    8 Ευρώ

Άνεργοι – ΑΜΕΑ:                                   5 Ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων:

ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ 

Written by: admin


Προηγούμενο Άρθρο

Events

19/11/21 | Η Ελεωνόρα Μελέτη στη Λάρισα με την υποστήριξη του Ράδιο Πόλις 99,4

Η Ελεονώρα Μελέτη παρουσιάζει το βιβλίο της «Γυναίκα ψάχνει…» στη Λάρισα Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, 7:00 μ.μ., Κλίμαξ Οι εκδόσεις Διόπτρα και το περιοδικό wish σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Άνεμος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Ελεονώρας Μελέτη με τίτλο «Γυναίκα ψάχνει…». Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο αίθριο του χώρου Κλίμαξ (Ηφαίστου και Ασκληπιού) με την υποστήριξη του Ράδιο Πόλις 99,4 Για το βιβλίο θα μιλήσουν: […]

today19 Νοεμβρίου 2021


Phone: 2410 282278
Email: info@radiopolis.gr

Λάρισα – Τ.Κ. 41336
Οδός: Βόλου 102

0%