Το σχέδιο της Αστυνομίας για τα take away πάρτι – Καραντίνα, ΜΑΤ και πρόστιμα

Αγία Παρασκευή (eurokinissi)

Πώς θα λειτουργεί πλέον η Αστυνομία όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μαζών

 
Διατεθειμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στα… take away πάρτι, τα οποία, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους μπορεί να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, εμφανίζεται η Πολιτική Προστασία. Το πρώτο σκέλος αφορά στην επιβολή προστίμων. Το ύψος του προστίμου για τους καταστηματάρχες που σερβίρουν στα… κρυφά ποτά σε πελάτες, οι οποίοι κάθονται σε υπαίθριο χώρο έξω από το μαγαζί τους, ανέρχεται στις 5.000 ευρώ και συνοδεύεται με λουκέτο στο μαγαζί. Το πρόστιμο για τη μη τήρηση των φυσικών αποστάσεων ανέρχεται στα 150 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λάρισα: Ελεύθεροι οι τρεις για τα ποτά στο χέρι

Σε περίπτωση που συνεχιστούν τα υπαίθρια πάρτι σε πάρκα, πλατείες και πεζόδρομους, η Πολιτική Προστασία θα επεξεργαστεί δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να απαγορεύσει την κυκλοφορία σε συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα σε σημεία όπου παρατηρείται πρόβλημα. Το δεύτερο είναι η εφαρμογή μίας ιδιότυπης «τοπικής καραντίνας». Αυτό έγινε στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή.

Το αυστηροποιημένο σχέδιο θα προβλέπει τη «μονιμοποίηση» του μέτρου για το επόμενο διάστημα αλλά και την επέκτασή του και σε άλλες πλατείες (Παγκράτι, Αιγάλεω κλπ). Τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας προβληματίζονται για το τι θα συμβεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το οποίος είναι το πρώτο χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις, μετά τη λήξη της «καραντίνας». Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να γεμίσουν ασφυκτικά πάρκα και πεζόδρομοι, με αποτέλεσμα λόγω του πλήθους να είναι δύσκολο για τις Αρχές να επιβάλουν πρόστιμα για τη μη τήρηση των φυσικών αποστάσεων αλλά και παράβαση του νόμου περί συνωστισμού.

Όσον φορά στα πάρτι η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει σχέδιο που βασίζεται στην άμεση πληροφόρηση των Αρχών. Με το ρόλο αυτό θα επιφορτιστούν αστυνομικοί με πολιτικά αλλά και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αυτοί θα ενημερώνουν το κέντρο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα στέλνει δυνάμεις ανάλογα με τον αριθμό των συγκεντρωμένων. Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά στην άμεση επέμβαση δυνάμεων της ομάδας Δράση αλλά και διμοιριών των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ, όπου διαπιστώνεται παρουσία άνω των 100 ατόμων.

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή φαίνεται ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έφερε αρκετά αυτοσχέδια πάρτι σε διάφορες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι να σημάνει συναγερμός στην Πολιτική Προστασία, στους γιατρούς – λοιμωξιολόγους της ομάδας του Σωτήρη Τσιόδρα και φυσικά στην Ελληνική Αστυνομία.

Αυτό καθώς παρατηρείται η προμήθεια αναψυκτικού ή ποτού από μαγαζιά που λειτουργούν ως «take away», από μίνι μάρκετ ή κάβες και η συγκέντρωση δεκάδων ακόμη και εκατοντάδων ατόμων σε πλατείες, παραλίες, υπαίθριους χώρους κ.ά. Το ίδιο συνέβη στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά, στον Βόλο, και αλλού, με τις Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίς το βράδυ της Τρίτης, στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, συνελήφθη γνωστός επιχειρηματίας, προσωρινός υπεύθυνος αναψυκτηρίου – καφέ της περιοχής, με την κατηγορία ότι σέρβιρε σε πελάτες με τον… μανδύα του «take away» αλκοόλ. Η Αστυνομία εντόπισε άτομα να κάθονται στο πεζούλι ακριβώς απέναντι, ενώ της σύλληψης ακολούθησε και το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, πάντως, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ανάλογο περιστατικό συνέβη στην Κηφισιά αλλά και στον Βόλο, όπου και πάλι επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ. Υπάρχουν, μάλιστα, καταγγελίες που διερευνώνται από τις Αρχές ότι μαγαζιά απευθύνουν διαδικτυακά καλέσματα για συναθροίσεις.

Την ίδια ώρα, ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να κλείσει τις «χαραμάδες» με πρόστιμα, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις ώστε να μην διακινδυνεύσει η πορεία επιβράδυνσης της διασποράς του ιού από την «εφευρετικότητα» μίας μειοψηφίας πολιτών, που δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο.

Πηγή: ethnos.gr