Ζητείται… Έλληνας στους Νέους Πόρους

Φώτο: Βασίλης Ντάμπλης

Ο Νικολάι είναι ένας 46χρονος που επέλεξε να έρθει για διακοπές αγναντεύοντας το Κάστρο του Πλαταμώνα με την 5μελή οικογένειά του.

 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθαν, αλλά είναι η πρώτη φορά που ταξίδεψαν με το δικό τους αυτοκίνητο. Από το Βουκουρέστι χρειάστηκε περίπου δέκα ώρες να φτάσει στην Κεντρική Ελλάδα και με οικονομίες πολλών μηνών πέρασε 8 ηλιόλουστες ημέρες στη χώρα μας. Η περίπτωση του Νικολάι δεν είναι η μοναδική. Το αντίθετο, μάλιστα, τείνει να γίνει ο κανόνας στους Νέους Πόρους.

Τέτοιον καιρό στα παράλια, που τυπικά ανήκουν στον νομό της Κατερίνης αλλά συναισθηματικά στους… Λαρισαίους, δύσκολα συναντάς Έλληνες.

«Τα τελευταία χρόνια αν εξαρτιόμαστασταν από τους Έλληνες τουρίστες, πολύ απλά θα είχαμε κλείσει» μας εξηγεί ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Σακογιάννης που διατηρεί ξενοδοχεία στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς το μέρος που κάποτε αποτελούσε ένα τουριστικό θέρετρο κυρίως Λαρισαίων, πλέον αν δεν ξέρεις τουλάχιστον αγγλικά δεν μπορείς να συνεννοηθείς.

Φαντάζει ωστόσο φυσιολογικό αν θυμηθούμε την έρευνα της Eurostat από την οποία μάθαμε ότι οι μισοί περίπου Έλληνες αδυνατούσαν το 2018 να πάνε μία εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η περιοχή έχει ερημώσει. Το αντίθετο μάλιστα. Αν παρατηρήσεις σχεδόν σε κάθε γωνιά των Νέων Πόρων υπάρχει και ένα μικρό ή ένα μεγάλο μάρκετ. Δεν ανοίγουν τυχαία.

«Για μια δεκαετία τώρα δουλεύουμε με Σέρβους, Πολωνούς, Βορειομακεδόνες, Ρώσους, λίγους Γερμανούς» περιγράφει ο κ. Σακογιάννης όμως πρόσφατα παρατηρεί μεγάλη τόνωση από την αγορά της Ρουμανίας. «Αυτή τη στιγμή εμείς και μεγάλο ποσοστό της περιοχής δουλεύουμε με πολλούς Ρουμάνους».

Πρόκειται για άτομα απ’ όλες τις οικονομικές βαθμίδες. Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, οικογένειες, ζευγάρια νέων αλλά και συνταξιούχων επιλέγουν τόσο τα ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Το τουριστικό ρεύμα από τη Ρουμανία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και αναμενόταν να αυξηθεί και το 2019 κατά 10-15%. Πρόσφατα ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Ρουμανίας κ. Γιώργος Σταφυλάκης είχε τονίσει πως η Ελλάδα θα είναι και το 2019 ο πρώτος προορισμός για τους Ρουμάνους τουρίστες. Φαίνεται πως δεν έπεσε έξω.

Με τι εντυπώσεις όμως φεύγουν όλοι αυτοί οι ξένοι τουρίστες, τίθεται εύλογα το ερώτημα. Σύμφωνα με τον κ. Σακογιάννη απάντηση δίνει το γεγονός πως επιστρέφουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι. «Η περιοχή σού δίνει τη δυνατότητα να κινηθείς με όσα χρήματα έχεις χωρίς περιορισμούς. Επίσης είναι εύκολα προσβάσιμη και έχεις την πολυτέλεια να δεις πολλά σημεία σε κοντινές αποστάσεις».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) υπολογίζει πως ο εισερχόμενος τουρισμός τη δεκαετία 2009-2018 προσέφερε περίπου 125 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, ενώ η συντριπτική πλειονότητα από τους 230 εκατομμύρια επισκέπτες της χώρας αποκόμισαν θετικές εμπειρίες, σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν «εύκολος στόχος» για πολλά ΜΜΕ.

Το μόνο αρνητικό της περιοχής, βέβαια, όπως και για τις περιοχές του νομού Λάρισας είναι η μικρή χρονική περίοδος τουρισμού. «Είναι από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, γι’ αυτό προσπαθούμε μέσα σε αυτές τις 90 ημέρες να είμαστε σε όλα τέλειοι» καταλήγει ο κ. Σακογιάννης που ήδη τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι επαγγελματίες ξεκίνησαν να σκέφτονται την επόμενη σεζόν.

Πηγή: Κώστας Γκιάστας (eleftheria.gr) Φώτο: Βασίλης Ντάμπλης